24 Ekim 2012 Çarşamba

Niğde Türbeleri




Özet
    Sungur Bey Türbesi=

    Niğde merkezde, sur dışında, aynı adlı caminin güneyine bitişiktir. İlhanlı valisi Sungur Bey ( 1335?) banisi. Onarılmış.

    Tek kat, sekizgen gövde ve sekizgen kaide, içten kubbeli, dıştan on altıgen külahlı. Gövde üstte on altıgen.

    Kuzeyde taçkapı, doğuda mermer pencere var. Taçkapı mukarnas kavsaralı ve basık kemerli. İçeride de aynı kurgular var. Kıble duvarında mukarnas kavsaralı mihrap yer alır.

    Yapı kesme taştan. Pencere, kitabelik ve kuşak mermerden.

    Gövde sivri kemerler, silmeler, sütunce ve nişlerle ( içerisi de aynı kurgu) süslü.


    Hüdavend Hatun Türbesi=

    Niğde merkezde, sur dışında, Yenice mahallesi Türbe sokakta, küçük bir meydanın ortasında yer alır. 4. Kılıç Arslan'ın kızı Hüdavend Hatun 1312-13'te yaptırır. Onarılmış.

    Sekizgen kaide, sekizgen gövde, sekizgen piramidal külah örtü, tek kat, içten kubbeli. Gövde üstte on altıgen.

    Doğuda taçkapı; kuzey, kuzeydoğu ve kuzeybatıda pencereler var. Pencereler mermerden. Gövdede sütunce, friz, mukarnas, sivri kemerli formlar var. Taçkapı basık kemerli. İçerisi de aynı kurguda. Kıble duvarında mukarnas kavsaralı mihrap var. Taçkapı da mukarnas kavsaralı.

    Yapı kesme taştan. Kapı, pencere,kitabelik ve kemerler mermerden. Gövdede bitkisel, geometrik ve figürlü süslemeler (pano, kapı, pencere kenarları) var. Palmet, lotus, rumi; sekiz ve altı kollu yıldız; insan, siren, aslan, çift başlı kartal süslemeleri mevcut. Bu formlar iç mekanda da devam ediyor.


    Gündoğdu Türbesi=

    Hüdavend Hatun türbesinin güneybatısında.Gündoğdu oğlu Ahî Bevvab adına 1344'te yaptırılmış. Banisi bilnmiyor. Onarılmış.

    Kare plan, tek kat, içten tromplu kubbeli. Büyük kubbenin köşelerinde yarım altıgen dilimli tromplu kubbeler var. Köşelerdeki kemerler gövdeyi sekizgen yapar.

    Doğuda taçkapı, kuzey ve batıda birer pencere var. Pencereler mermerden, taçkapı basık kemerli. Dışta ve içte aynı plan uygulanır. Duvarlar sağır sivri kemerli. Güney duvarda mukarnas kavsaralı, sütuncesiz mihrap var.

    Yapı kesme taştan. Pencereler mermerden.

    Taçkapı bordür, silme; lotus, palmet ve geometrik desenlerle süslü. Pencereler sivri kemer alınlıklı. Mihrapta birer küçük kabara mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder